Menu

Laila sluit zich aan bij de Siliconenzaak

Deel
Deel
Deel
Deel

Op haar 19e koos Laila voor een borstvergroting. Ze ging van cup AA naar cup D. Na eerst McGhan prothesen te hebben gehad, verving ze deze na 10 jaar voor Allergan borstimplantaten. Een grote vergissing, vindt zij nu.

“Negentien jaar, nog maar net volwassen was ik. En onzeker. Ik ben opgegroeid in een gelovig gezin en was daar kort tevoren uitgestapt. Ik was gaan samenwonen met mijn toenmalige vriend, die een obsessie had voor grote borsten. Ik besloot aan zo’n ideaalbeeld te voldoen en koos voor een borstvergroting. Wel wilde ik het goed doen, niet bij een of andere louche kliniek, maar verstandig in het ziekenhuis. Ik maakte een afspraak bij het Franciscus Gasthuis ziekenhuis in Rotterdam. Ik weet nog goed dat ik op de ziekenhuiszaal lag met twee andere vrouwen, die er voor iets heel anders waren. Zij zeiden: ‘Doe het niet, je bent al prachtig van jezelf, er is niks mis met jouw borsten’. Ik voelde twijfel, toch ging ik onder het mes.

Maatje groter

In de operatiekamer bleek het formaat siliconenimplantaat dat ik wilde niet voorradig te zijn en werd het een maatje groter, een cup D. Of dat OK was, vroeg de arts. Het had eigenlijk een teken moet zijn dat ik het niet moest doen. Meteen na de operatie voelde het niet goed. Dat had er natuurlijk bij kunnen horen, want het was een zware operatie. Helaas bleven de klachten. Ik had continue pijn in mijn borsten, kreeg kapselvorming, kon mijn armen niet boven mijn hoofd houden, niet op mijn buik slapen en ik had veel nek- en schouderklachten.

Vervanging

Na een second opinion was het duidelijk, ze moesten vervangen worden, zo kon ik niet leven, met alleen maar pijn. Op eigen kosten liet ik de implantaten in 2016 vervangen door Allergan borstimplantaten. Had ik dat maar nooit gedaan… want ik kreeg er allerlei andere klachten bij: gewrichtsklachten, niet te verklaren allergieën, vaak jeuk aan mijn borsten, hartritmestoornissen, tijdelijke leverproblemen en ga zo maar door.

Veertig verschillende klachten

Uiteindelijk liep ik rond met circa veertig verschillende klachten. Toen ik op een gegeven moment de  plukken haar uit mijn hoofd kon trekken, dacht ik echt: “Ik ga dood, of ik word in ieder geval niet  oud”. Ook blijft in mijn achterhoofd spoken dat mijn zoon als baby in mijn buik is blootgesteld aan de  slechte stoffen uit de protheses en dat dit mogelijk heeft gezorgd dat hij een zware geestelijke  handicap heeft. Ook heb ik een vermoeden dat mijn schildklierziekte (ziekte van Hashimoto) en een – gelukkig goedaardige- tumor in mijn hals is ontwikkeld door de ziekmakende borstprotheses.

Eindelijk antwoorden

Het is dan 2021 en ik blijf me zorgen maken. Overal naarstig op zoek naar antwoorden, maar ik kreeg ze niet. Totdat ik op een website zag dat de Allergan borstimplantaten niet deugen en van de markt zijn gehaald. Het kwartje viel, dit was mijn type borstimplantaten die de oorzaak konden zijn en mij vergiftigden. Ik stond op het punt voor mijn werk als fashion designer naar de Fashion Week in
Canada te gaan. Omdat ik in Nederland nergens steun vond voor mijn vermoedens -zelfs niet bij de huisarts- kon ik niks anders doen met deze ‘eye opener’. Maar eenmaal in Canada werd ik erg beroerd. Kon amper meer op mijn benen staan. In het hotel raakte ik mijn bewustzijn kwijt. Ik kwam op de ER (Spoedeisende Hulp) terecht. Ze voerden daar alle standaardtesten uit om te kijken of er een directe levensbedreigende aandoening was. Toen ik zei dat ik Allergan protheses had en bang was dat het daaraan zou kunnen liggen, kreeg ik eindelijk mijn antwoorden. De Canadese arts was bekend met BII (Breast Implant Illness) terwijl mijn artsen in Nederland hier niets van leken te weten. Vanuit Canada legde ik contact met plastische chirurgen in Nederland, zodat ik met spoed geholpen kon worden. Mijn eigen modecollectie moest ik in Vancouver afgeven aan het team van Fashion Week. Ik baalde hier verschrikkelijk van want ik kon niet bij de show zijn, waar ik al mijn trots, geld en tijd in had geïnvesteerd. Bij een plastisch chirurg in Amsterdam zijn binnen een paar dagen mijn Allergan borstimplantaten verwijderd.

Ervaringsverhaal Laila
Ervaringsverhaal Laila

Vijftien jaar ploeteren

In totaal heeft dit mij al meer dan 50.000 euro gekost. Kosten voor de borstvergrotingen, het tweemaal op eigen kosten verwijderen van de implantaten, verlies aan inkomsten. Maar het ergste vind ik nog hoe erg dit alles mijn leven de afgelopen vijftien jaar negatief heeft beïnvloed. Al de pijn en zorgen die ik heb gehad. Mijn klachten werden extra zwaar met ook de zorg voor mijn gehandicapte zoontje. Het idee dat de borstimplantaten de oorzaak zouden kunnen zijn van zijn handicap en mijn gezondheidsproblemen doet me erg veel.
Nu ik geen implantaten meer heb, kijk ik naar beneden en zie ik kleine borsten met een kreukel en een deuk. Beter dan die ogenschijnlijk perfecte, maar ziekmakende borsten. Ik ben blij dat ze eruit zijn. Ik heb een arts gevonden die mij zal helpen met lichaamseigen vet (lipofilling). Ik ben er nog niet, maar de klachten verminderen nu mijn protheses eruit zijn: ik voel me fitter, kan na vijftien jaar mijn armen weer omhoog doen, op mijn buik slapen.

Schadevergoeding via siliconenzaak

Toen ik over de Siliconenzaak van Bureau Clara Wichmann las, voelde ik opluchting en kreeg ik weer moed. Er wordt actie ondernomen. Er wordt een stem gegeven aan al die vrouwen die met deze protheses in aanraking zijn gekomen. Ik hoop ontzettend dat Bureau Clara Wichmann de Siliconenzaak gaat winnen en er gerechtigheid en er schadevergoeding komt. Voor mij en voor de andere 60.000 andere vrouwen en transvrouwen die ook een verkeerd product hebben gekregen. Dit moet ook echt een signaal zijn naar Allergan en alle andere bedrijven die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Hoeveel levens zij stukmaken met producten die niet deugen, dat mag niet in de doofpot!”
Doe mee met de rechtszaak tegen Allergan.

Ben jij 1 van de 60.000? Dan hebben we je nu nodig.

Hoe meer vrouwen meedoen, hoe sterker we staan. Daarmee help je niet alleen jezelf maar ook de duizenden andere vrouwen met deze implantaten.

Check of jij Allergan implantaten hebt en doe mee. Dan strijden wij voor jouw schadevergoeding.

Heb je andere vragen? Bekijk de veelgestelde vragen pagina