Menu

Informatie over Allergan borstimplantaten

Allergan is een Amerikaanse farmaceut die siliconen borstimplantaten wereldwijd en dus ook in Nederland op de markt heeft gebracht. Allergan heette eerder McGhan en Inamed.  

Allergan is de producent van Natrelle en Biocell borstimplantaten. Deze implantaten hebben een zogenaamde ‘Biocell coating’, die zorgt voor een ruwe buitenkant. 

In deze lijst kun je opzoeken of jouw implantaten mogelijk schadelijk zijn.

Natrelle en Biocell borstimplantaten van de fabrikant Allergan (eerder: McGhan/Inamed) worden getextureerde implantaten genoemd. In december 2018 werd beoordeeld dat de implantaten niet langer voldeden aan de eisen van de Europese Unie. De CE-markering van de implantaten werd niet verlengd door de zogenaamde “notified body” LNE-GMED. Notified bodies beoordelen of medische hulpmiddelen voldoen aan de wettelijke veiligheidsvereisten en verstrekken daarbij een CE-markering. Met een CE-markering mogen medische hulpmiddelen verhandeld worden op de Europese markt. 

Allergan implantaten worden niet meer geplaatst

Naar aanleiding van de beslissing om de CE-markering van de implantaten niet te verlengen, zijn de implantaten van de markt gehaald. Op dat moment hadden naar schatting ruim 60.000 vrouwen in Nederland de implantaten ontvangen.

Terugroepactie van Allergan implantaten vanwege kans op lymfeklierkanker

Begin 2019 zijn de implantaten ook in Canada, Australië en de Verenigde Staten van de markt gehaald. De reden voor de wereldwijde terugroepactie is dat de borstimplantaten een bijzondere vorm van lymfeklierkanker kunnen veroorzaken. Deze vorm van lymfeklierkanker wordt Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma (“BIA-ALCL”) genoemd. BIA-ALCL komt veruit het vaakst voor bij mensen die ten tijde van de diagnose of eerder Biocell implantaten hadden van Allergan. 

De siliconen implantaten van Allergan kunnen ook ASIA / Breast Implant Illness (“BII”) veroorzaken. ASIA/BII omvat de systemische klachten die patiënten met siliconen borstimplantaten ontwikkelen. Dit zijn klachten die horen bij auto-immuunziekten. Lees hier meer over klachten en symptomen.

Staan jouw implantaten er niet tussen of weet je niet precies welke implantaten je hebt? Neem dan contact op met het Meldpunt Klachten Siliconen/SVS of met je arts of medisch specialist.

Heb je vragen? Neem via deze pagina contact op.

Meld je hier aan voor de Siliconenzaak. 

Ben jij 1 van de 60.000? Dan hebben we je nu nodig.

Hoe meer vrouwen meedoen, hoe sterker we staan. Daarmee help je niet alleen jezelf maar ook de duizenden andere vrouwen met deze implantaten.

Check hier of jij Allergan implantaten hebt en doe mee. Dan strijden wij voor jouw schadevergoeding.