Siliconenzaak
door Bureau Clara Wichmann

Vragen

Meedoen

Deze rechtszaak is voor iedereen met getextureerde Biocell (Natrelle) borstimplantaten van de fabrikant Allergan (McGhan/Inamed). Dit zijn in Nederland ongeveer 60.000 vrouwen.

Ben je ziek geworden van jouw implantaten? We komen op voor vrouwen die BIA-ALCL hebben gekregen door de implantaten en voor vrouwen die klachten hebben gekregen door het lekken en zweten van siliconen.

Vrouwen met getextureerde implantaten van Allergan moeten de rest van hun leven oppassen. Vanwege het risico op BIA-ALCL moeten ze hun borsten regelmatig controleren op veranderingen, en mogelijk voor controle en onderzoek naar een specialist.

Voor al deze vrouwen eisen we schadevergoeding voor het leed dat de implantaten hebben veroorzaakt en mogelijk nog zullen veroorzaken. Daarnaast eisen we een vergoeding voor de kosten van een explantatie en/of reconstructie. Hierbij maakt het niet uit of je dit al hebt laten doen, of dit in de toekomst zou willen laten doen.

Ben je niet ziek? Dan eisen we schadevergoeding zodat je jouw implantaten preventief kunt laten verwijderen, met een eventuele reconstructie. Je kunt ook meedoen als je al hebt betaald voor het verwijderen van implantaten en/of een reconstructie. Verder eisen we een vergoeding voor de angst om later misschien BIA-ALCL te krijgen. Met deze rechtszaak proberen we alle persoonlijk schade af te handelen.

We zetten jouw gezondheid op één en we komen op voor jouw rechten. Om dat te kunnen doen, hebben we jouw aanmelding nodig.

Zo kunnen we aan de rechter laten zien dat veel vrouwen onze actie steunen. Daarmee vergroten we de kans dat de rechter ons aanwijst om alle benadeelde vrouwen te vertegenwoordigen. We denken dat wij hiervoor de beste partij zijn. We hebben veel ervaring en zetten ons al bijna 40 jaar in voor een versterking van de rechtspositie van vrouwen en voor de veiligheid van borstimplantaten. Deze ervaring zetten we in voor deze zaak.  

Door je aan te melden, help je ons ook om sterker te staan tegenover Allergan. We kunnen dan onderhandelen over een schadevergoeding voor alle vrouwen.

Als je Biocell (Natrelle) borstimplantaten van Allergan (McGhan/Inamed) hebt of hebt gehad, kun je meedoen met de rechtszaak, ook als je zelf al kosten hebt gemaakt.

Allergan is aansprakelijk voor de kosten van explantatie en reconstructie. Bovendien moet Allergan de schade en het leed dat de implantaten hebben veroorzaakt vergoeden. Allergan heeft immers een schadelijk product op de markt gebracht.

Ja. Allergan is aansprakelijk voor de kosten van een eventuele explantatie en reconstructie, ook als je dit nu nog niet wilt laten doen.  

We eisen ook een vergoeding van Allergan voor het leed dat de implantaten veroorzaken. Het lekken en zweten van siliconen zorgt voor veel problemen en gezondheidsklachten en vrouwen met getextureerde implantaten van Allergan moeten de rest van hun leven oppassen. Vanwege het risico op BIA-ALCL moeten ze hun borsten regelmatig controleren op veranderingen, en mogelijk voor controle en onderzoek naar een specialist.

Kosten

Aanmelden voor de rechtszaak kost je niets. We werken samen met rechtsbijstandsverzekeraars en een procesfinancier. Hoe meer vrouwen meedoen, hoe sterker we staan.

De proceskosten claimen we bij Allergan. Het kan zijn dat Allergan deze kosten van de rechter niet (allemaal) hoeft te betalen. In dat geval vragen we aan de rechter om een klein deel van jouw schadevergoeding (maximaal 15%) af te halen, om daarmee de procesfinancier te betalen. Je ontvangt nooit een rekening voor deelname aan deze zaak.

Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Bij een aanmelding bij ons vóór 31 december 2022 vergoedt de verzekering de kosten en ontvang jij jouw volledige schadevergoeding.

De volledige deelnemersovereenkomst vind je hier.

Het kost veel geld om een collectieve rechtszaak te voeren. We willen dat alle vrouwen kosteloos kunnen meedoen, ook vrouwen die geen rechtsbijstandverzekering hebben. Daarom werken we samen met rechtsbijstandsverzekeraars en een procesfinancier.

We claimen de proceskosten bij Allergan. Op die manier kunnen we de procesfinancier terugbetalen, zonder dat het de benadeelde vrouwen geld kost. Als dat niet lukt, dan vragen we aan de rechter of we voor de proceskosten een klein deel van de schadevergoeding (maximaal 15%) mogen inhouden. Uiteindelijk bepaalt de rechter hoe groot dat deel zal zijn. Als dit minder dan 15% is, zal er ook minder worden ingehouden. We zullen er alles aan doen om te zorgen dat er geen deel van de schadevergoeding wordt ingehouden.

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan vergoedt de verzekering de kosten. Als we winnen, ontvang je een volledige schadevergoeding. Voor iedereen geldt: als we de zaak verliezen, dan was je deelname gratis.

Bureau Clara Wichmann en het Meldpunt Klachten zijn stichtingen zonder winstoogmerk die zich al jaren inzetten voor de rechten van vrouwen met siliconen borstimplantaten.

Je kunt je op deze website aanmelden. Op het aanmeldformulier kun je aanvinken waar je verzekerd bent.

Je mag zelf aan je rechtsbijstandsverzekering doorgeven dat je meedoet met deze zaak, maar dat hoeft niet. Als je contact opneemt met je rechtsbijstandsverzekering, geef dan in ieder geval het volgende door:

  • dat je borstimplantaten van Allergan hebt;
  • dat je daarom meedoet aan de collectief rechtszaak van Bureau Clara Wichmann tegen Allergan;
  • je polisnummer;
  • je naam;
  • je geslacht;
  • je geboortedatum;
  • je adres, en;
  • je telefoonnummer.

Ja. Om mee te doen met deze rechtszaak hoef je geen rechtsbijstandverzekering te hebben. Aanmelden is voor iedereen kosteloos.

De kosten van de rechtszaak claimen we bij Allergan. Het kan zijn dat Allergan deze kosten van de rechter niet hoeft te betalen. In dat geval vragen we aan de rechter om een klein deel van jouw schadevergoeding (maximaal 15%) af te halen, om daarmee de procesfinancier terug te betalen.

Rechtszaak

De zaak tegen Allergan is ingewikkeld. We verwachten daarom dat het ongeveer twee jaar zal duren voordat de rechtbank een uitspraak doet.

Bekijk hier alle juridische stappen. 

Als we winnen, krijgen alle benadeelde vrouwen een schadevergoeding van Allergan. Hoe hoog deze schadevergoeding is, bepaalt de rechter en zal afhangen van jouw omstandigheden. 

Als we verliezen, krijg je geen schadevergoeding en hoef je ook niets te betalen. We voeren deze zaak op no cure no pay basis.

Met de collectieve rechtszaak eisen we vergoeding voor alle schade die vrouwen met implantaten van Allergan lijden en hebben geleden. We vragen om een volmacht voor het geval dat de rechter vindt dat bepaalde schade alleen in een individuele zaak kan worden gevorderd.

Hiermee willen we Allergan een stap voor zijn. Allergan kan dan niet beweren dat wij geen persoonlijke schade kunnen claimen. Met jouw volmacht kunnen we tijdens of na de collectieve zaak namelijk ook voor schade opkomen waarvoor via onze collectieve zaak geen vergoeding mogelijk is.

Deze volmacht heeft niets te maken met jouw wettelijke recht om niet meer mee te doen met onze zaak. Je kunt je deelname op elk moment intrekken.

Gezondheid

Controleer het merk en type van je siliconen. Vrouwen met Biocell (Natrelle) borstimplantaten van de fabrikant Allergan (McGhan/Inamed) kunnen meedoen met de rechtszaak.

Hier vind je een lijst van alle schadelijke implantaten van Allergan. Daarmee kun je opzoeken of jouw siliconen mogelijk schadelijk zijn.

Weet je niet precies welke implantaten je hebt? Neem dan contact op met je arts.

Voor vrouwen die niet ziek zijn, eisen we schadevergoeding zodat zij hun implantaten eventueel preventief kunnen laten verwijderen, met een eventuele reconstructie.

Verder eisen we een compensatie voor de angst om later misschien BIA-ALCL te krijgen. Met deze rechtszaak proberen we alle persoonlijk schade af te handelen.

Ja. We komen op voor vrouwen die ziek zijn geworden door het lekken en zweten van siliconen. Denk aan klachten zoals spierpijn, chronische spierontsteking, gewrichtspijn, chronische gewrichtsontsteking, vermoeidheid, concentratiestoornissen, droge mond en/of ogen, koortsachtigheid, angst en depressie enzovoort.

We eisen voor deze vrouwen schadevergoeding voor het leed dat de implantaten hebben veroorzaakt en mogelijk nog zullen veroorzaken. Daarnaast eisen we een vergoeding voor de kosten van een eventuele explantatie of reconstructie.

Ja. We komen zowel op voor vrouwen die ziek zijn (geworden), als voor vrouwen die dat niet zijn. Voor vrouwen die ziek zijn (geworden) zullen we een andere schadevergoeding eisen.

We eisen schadevergoeding voor het leed dat de implantaten hebben veroorzaakt en mogelijk nog zullen veroorzaken. Daarnaast eisen we een vergoeding voor de kosten van een eventuele explantatie of reconstructie.

Overig

Helaas kunnen we je op dit moment niet helpen om een procedure te starten tegen de arts en/of het ziekenhuis dat je heeft behandeld. We hebben daarvoor niet genoeg menskracht beschikbaar. Als de zaak tegen Allergan is afgelopen, bekijken we eventuele aanvragen hiervoor.

Je kunt altijd een aanvraag indienen voor een strategische procedure. Kijk op onze website voor meer informatie.

Bureau Clara Wichmann en het Meldpunt Klachten Siliconen zijn niet tegen het plaatsen van borstimplantaten, maar wel tegen het plaatsen van onveilige implantaten. Iedereen moet zelf kunnen kiezen wat ze met hun lijf doen. Fabrikanten van medische producten zijn daarbij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van veilige producten.

Kan je het antwoord op je vraag hier niet vinden?