Menu

Lichamelijke klachten & symptomen van Allergan borstimplantaten

Kans op BIA-ALCL en ASIA / BII bij Allergan borstimplantaten

In 2018 en 2019 zijn de Natrelle en Biocell borstimplantaten van Allergan (eerder: McGhan/Inamed) van de markt gehaald, omdat ze een bijzondere vorm van lymfeklierkanker kunnen veroorzaken. Deze vorm van lymfeklierkanker wordt Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma (BIA-ALCL) genoemd. BIA-ALCL komt veruit het vaakst voor bij mensen die ten tijde van de diagnose of eerder Biocell Implantaten hadden van Allergan. 

De borstimplantaten van Allergan kunnen daarnaast ASIA / Breast Implant Illness (“BII”) veroorzaken. ASIA / BII omvat de systemische lichamelijke klachten die patiënten met siliconen borstimplantaten ontwikkelen. Dit zijn klachten die horen bij auto-immuunziekten.

Wat is BIA-ALCL?

Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma (BIA-ALCL) is een vorm van lyfemklierkanker. De Biocell (Natrelle) borstimplantaten van Allergan (McGhan/Inamed) vergroten de kans op BIA-ALCL met 400 keer (aldus de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg). Ook het RIVM wijst op het verhoogde risico op BIA-ALCL door Allergan Biocell borstimplantaten. 

Bureau Clara Wichmann vindt dat vrouwen bij wie BIA-ALCL zich heeft ontwikkeld, recht hebben op vergoeding van de kosten van explantatie en reconstructie. Deze vrouwen hebben ook recht op schadevergoeding om verloren inkomsten, het verlies van zelfredzaamheid en kosten van verzorging en huishoudelijke hulp te compenseren. 

Vrouwen die (nog) geen BIA-ALCL hebben, hebben ook recht op schadevergoeding, vindt Bureau Clara Wichmann. Door de gevaarlijke borstimplantaten van Allergan lopen zij een risico op het ontwikkelen van lymfeklierkanker en dat kan leiden tot angst. 

Voor meer informatie over BIA-ALCL en over klachten, kan je contact opnemen met het Meldpunt Klachten Siliconen/SVS of met je arts. Je kunt hier ook meer achtergrondinformatie  lezen.

Wat is Breast Implant Illness (BII) of ASIA?

ASIA / BII zijn de systemische lichamelijke klachten die vrouwen met siliconen borstimplantaten ontwikkelen. Dit wordt ook wel ASIA genoemd. De Biocell (Natrelle) borstimplantaten van Allergan (McGhan/Inamed) kunnen Breast Implant Illness (BII) of ASIA veroorzaken, daarom zijn de borstimplantaten gevaarlijk. Vaak zijn dit klachten die bij auto-immuun ziekten horen. Dit kunnen de volgende klachten zijn:

 • Ernstige vermoeidheid;
 • Slapeloosheid/slaapstoornis;
 • Vergeetachtigheid (geheugenstoornis);
 • Moeite met concentreren (concentratiestoornis);
 • Gewrichtsklachten;
 • Spierklachten;
 • Spierpijn;
 • Spierzwakte;
 • Nachtzweten;
 • Droge mond, droge ogen;
 • Neurologische klachten;
 • Etc.

 

Dit blijkt onder andere uit een rapport van dr. Cohen Tervaert, emeritus hoogleraar Interne Geneeskunde en Immunologie aan de universiteit van Maastricht en Professor of Medicine en Director, Division of Rheumatology bij de University of Alberta, Edmonton in Canada.

BII heeft in de afgelopen 50 jaar allerlei verschillende benamingen gekregen, zoals ‘human adjuvant ziekte’, ‘siliconosis’, ‘autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants (ASIA) due to silicone incompatibility syndrome’ en ‘Breast implant illness’.

Alle vrouwen met  Biocell (Natrelle) borstimplantaten van Allergan (McGhan/Inamed)  kunnen meedoen aan de Siliconenzaak. Controleer het merk en type van je siliconen. In deze lijst kun je opzoeken of jouw implantaten mogelijk schadelijk zijn:

Staan jouw implantaten er niet tussen of weet je niet precies welke implantaten je hebt? Neem dan contact op met het Meldpunt Klachten Siliconen/SVS of met je arts.

Heb je vragen? Neem via deze pagina contact op.

Meld je hier aan voor de Siliconenzaak. 

Ben jij 1 van de 60.000? Dan hebben we je nu nodig.

Hoe meer vrouwen meedoen, hoe sterker we staan. Daarmee help je niet alleen jezelf maar ook de duizenden andere vrouwen met deze implantaten.

Check hier of jij Allergan implantaten hebt en doe mee. Dan strijden wij voor jouw schadevergoeding.