Menu

Over de zaak

We zijn met 60.000

In Europa zijn Biocell borstimplantaten van de fabrikant Allergan (McGhan/Inamed) sinds december 2018 verboden. Dit verbod heeft twee redenen. Ten eerste kunnen deze implantaten een zeldzame vorm van lymfeklierkanker (BIA-ALCL) veroorzaken. Vrouwen met dit type implantaten lopen maar liefst 466 keer meer risico op deze ziekte. Bovendien kunnen de implantaten gaan lekken of zweten. Hierdoor krijgen vrouwen last van hun gezondheid.

In Nederland hebben ongeveer 60.000 vrouwen Biocell implantaten. Tientallen van hen hebben inmiddels BIA-ALCL gekregen. Allergan laat deze vrouwen in de kou staan. Ook vrouwen die niet ziek zijn, maar wel van hun gevaarlijke implantaten af willen, moeten dit zelf betalen.

Bureau Clara Wichmann komt voor al deze vrouwen op. Via een collectieve rechtszaak eisen we schadevergoeding van Allergan. Andere organisaties, waaronder het Meldpunt Klachten Siliconen en de Borstkankervereniging, doen met ons mee. Jij ook? Meld je aan voor de rechtszaak, want samen staan we sterk!

Hoe verloopt de rechtszaak?

Op 1 december 2021 hebben we Allergan aansprakelijk gesteld. We hebben verzocht dat Allergan alle schade vergoedt die vrouwen door Biocell implantaten hebben opgelopen. Allergan heeft dat geweigerd. Daarom heeft Bureau Clara Wichmann een dagvaarding uitgebracht. Allergan moet daar vervolgens op reageren met een verweer.

Deze dagvaarding is openbaar en hier te lezen. Andere partijen hebben dan drie maanden de tijd om ook een dagvaarding uit te brengen. Mocht dat gebeuren, dan bepaalt de rechter welke partij de benadeelde vrouwen het beste kan vertegenwoordigen.

De zaak tegen Allergan is ingewikkeld. We verwachten daarom dat het ongeveer twee jaar zal duren voordat de rechtbank een uitspraak doet.

Na een inhoudelijke behandeling van de zaak en eventueel één of meer zittingen, zal de rechter uitspraak doen. In deze uitspraak kan de rechter de vordering van Bureau Clara Wichmann afwijzen of toewijzen. Als de rechter de vordering toewijst, dan zal de rechter bepalen hoeveel schadevergoeding Allergan aan alle vrouwen moet betalen.

Is een rechtsbijstands-verzekering verplicht?

Om mee te doen met deze rechtszaak hoef je geen rechtsbijstandverzekering te hebben. Aanmelden is voor iedereen kosteloos.

De proceskosten claimen we bij Allergan. Het kan zijn dat Allergan deze kosten van de rechter niet hoeft te betalen. In dat geval vragen we aan de rechter om een klein deel van jouw schadevergoeding (maximaal 15%) af te halen, om daarmee de procesfinancier terug te betalen.

Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Dan vergoedt de verzekering de kosten en ontvang jij jouw volledige schadevergoeding. Je mag zelf aan je rechtsbijstandsverzekering doorgeven dat je meedoet met deze zaak, maar dat hoeft niet.

Wat kost het om mee te doen?
Of heb je andere vragen?