Menu

Waarom wij de Siliconenzaak zijn gestart met steun van SVS/ Meldpunt Klachten Siliconen?

Deel
Deel
Deel
Deel

We krijgen regelmatig de vraag waarom wij vanuit Bureau Clara Wichmann met de Siliconenzaak zijn gestart met steun van SVS/Meldpunt Klachten Siliconen, en we horen van vrouwen die twijfelen of ze mee willen of kunnen doen. Daarom vertellen we je graag ons verhaal.

Op 1 december heeft Bureau Clara Wichmann, gesteund door Stichting Meldpunt Klachten Siliconen / SVS en de Borstkankervereniging Allergan, fabrikant van Biocell borstimplantaten aansprakelijk gesteld. De fabrikant wordt aansprakelijk gesteld voor het op de markt brengen van gebrekkige implantaten en voor de (financiële) schade die zij hiermee hebben veroorzaakt.

Bureau Clara Wichmann werkt sinds 2013 samen met Stichting Meldpunt Klachten Siliconen / SVS, vanwege hun expertise en jarenlange inzet voor vrouwen met klachten door siliconen borstimplantaten. Sinds 1992 heeft SVS veel werk gedaan om overheid, plastisch chirurgen, artsen en zelfs de Europese Commissie, te overtuigen dat vrouwen klachten kregen en ernstig ziek werden door siliconen implantaten. SVS zorgt ervoor dat vrouwen gehoord worden en heeft de afgelopen vele vrouwen geholpen.

Bureau Clara Wichmann heeft Meldpunt Klachten Siliconen / SVS in 2013 gesteund in een proefproces tegen de Nederlandse Staat, waarin geëist werd dat de Staat handhavend optreedt tegen het gebruik van gevaarlijke borstimplantaten. Deze zaak is helaas niet gewonnen, maar er is wel een implantatenregister uit voortgekomen. Sindsdien hebben wij samen met SVS onderzoek gedaan naar andere mogelijke strategische rechtszaken. Daar is de Siliconenzaak tegen Allergan uitgekomen, omdat wij deze kansrijk achten en zo de ruim 60.000 vrouwen die Allergan implantaten hebben de compensatie willen bieden waar zij recht op hebben.

Dit partnerschap bestaat dus al geruime tijd. Daarbij voert Bureau Clara Wichman al 38 jaar strategische rechtszaken voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. Dit doen wij als stichting, zonder winstoogmerk.

Eén van onze bekendste zaken is de zaak over de SGP en het kiesrecht, waardoor na 8 jaar juridische strijd ook vrouwen zich verkiesbaar mochten stellen voor deze partij. Daarnaast bewerkstelligde Bureau Clara Wichmann in 2018, na 15 jaar juridische strijd, dat alle zwangere zelfstandigen recht kregen op een zwangerschapsuitkering.

Recenter heeft Bureau Clara Wichmann rechtszaken gevoerd voor gratis anticonceptie voor iedereen, voor de ‘Afstandsmoeder’ Trudy Scheelen-Gertsen, die haar kind gedwongen moest afstaan ter adoptie, in de jaren ‘60. Daarnaast strijden we tegen de strafbaarstelling van de overtijdpil, tegen dwangarbeid van jonge meisjes bij kloostergemeenschap de Goede Herder tot de jaren ‘80, en bestrijden we online gendered hate speech.

Voor de Siliconenzaak tegen Allergan hebben Bureau Clara Wichmann, Stichting Meldpunt Klachten Siliconen / SVS en de Borstkankervereniging de krachten gebundeld, om een vuist te maken tegen fabrikanten die gevaarlijke implantaten op de markt brengen.

Samen staan we sterk.

Kijk ook op www.clara-wichmann.nl

Doe mee met de rechtszaak tegen Allergan.

Ben jij 1 van de 60.000? Dan hebben we je nu nodig.

Hoe meer vrouwen meedoen, hoe sterker we staan. Daarmee help je niet alleen jezelf maar ook de duizenden andere vrouwen met deze implantaten.

Check of jij Allergan implantaten hebt en doe mee. Dan strijden wij voor jouw schadevergoeding.

Heb je andere vragen? Bekijk de veelgestelde vragen pagina