Menu

Reactie van Allergan op onze aansprakelijkstelling

Deel
Deel
Deel
Deel

Allergan heeft gereageerd op de aansprakelijkstelling die we hebben verstuurd, waarin we Allergan verantwoordelijk houden voor de gevaarlijke borstimplantaten die zij hebben gemaakt. Deze implantaten zijn gebrekkig, omdat de implantaten het risico op BIA-ALCL (vorm van lymfeklierkanker), en andere aanhoudende systemisch klachten (Breast Implant Illness) ernstig vergroten. Wij eisen daarom schadevergoeding van Allergan voor alle gedupeerden. 

Allergan wijst de aansprakelijkstelling af en heeft aangegeven niet bereid te zijn tot overleg. Ze stellen dat er geen oorzakelijk verband is tussen siliconen borstimplantaten en Breast Implant Illness. Ten aanzien van BIA-ALCL geven ze aan dat ze de “algemene bezorgdheid” onderkennen en BIA-ALCL onderwerp van intensief onderzoek blijft, maar dat er tot op heden nog geen oorzakelijk verband is vastgesteld tussen de Allergan implantaten en BIA-ALCL.

Dit klopt niet. Uit een rapport van een wetenschappelijke commissie van de Europese Unie blijkt duidelijk dat er een verband is tussen deze implantaten en BIA-ALCL. De door ons ingeschakelde expert onderschrijft dat. Ook het verband tussen de implantaten en Breast Implant Illness (ASIA) is vastgesteld.

Dagvaarding: voorbereiding bewijsstukken

Aangezien Allergan de aansprakelijkheid afwijzen en niet in overleg willen treden, zetten we binnenkort de volgende stap in de rechtszaak: het uitbrengen van een dagvaarding. Binnenkort komen we terug met meer informatie over de bewijsstukken die nodig zullen zijn.

In voorbereiding hierop, willen we je, als je je hebt aangemeld voor de rechtszaak, vragen om alvast te beginnen met het opvragen van je medisch dossier (als je dit nog niet hebt gedaan). Dit kan je doen bij het ziekenhuis, de kliniek of de arts die de implantaten heeft geplaatst, heeft weggehaald of die je heeft geadviseerd over eventuele klachten. 

Als je medisch dossier daar niet meer op te vragen is, kan je het zogenaamde huisartsen journaal opvragen bij je huisarts. Dit journaal bevat correspondentie tussen je huisarts en de specialist, met eventueel informatie over jouw implantaten en eventuele klachten. 

Binnenkort tweede livestream, met artsen

Hiernaast organiseren we binnenkort een nieuwe livestream, dit keer met medisch experts en artsen, zodat ook zoveel mogelijk medische vragen kunnen worden beantwoord. We proberen hier nu een goed moment voor te vinden in april, meer informatie volgt binnenkort.

Uitleg juridische stappen Siliconenzaak

We krijgen regelmatig vragen hoe de juridische stappen in de Siliconenzaak er precies uitzien. Daarom hebben we het hier op een rijtje gezet.

  1. De aansprakelijkstelling: hiermee stelden we Allergan aansprakelijk voor de schade die is en wordt geleden door hun gebrekkige implantaten. Hierdoor weet Allergan dat wij ze verantwoordelijk houden voor deze schade. Ook is hiermee de verjaring gestopt;
  2. De reactie op de aansprakelijkstelling, in dit geval van Allergan. Hiermee laat Allergan weten wat zij vinden van het feit dat wij ze verantwoordelijk houden voor de schade. Als Allergan het hiermee (gedeeltelijk) eens was, hadden we hierna met hun in overleg kunnen gaan over het uitkeren van schadevergoedingen zonder dat we eerst naar de rechter moeten.

    Allergan heeft aangegeven niet verantwoordelijk te zijn voor de schade.
    Dit zijn ze wel, daarom zetten we nu stap 3;
  3. De dagvaarding: dit is een formeel juridisch document, wat we naar Allergan en vervolgens naar de rechtbank sturen en waarmee de rechtszaak bij de rechter officieel begint. Omdat dit een collectieve rechtszaak is, is deze dagvaarding openbaar (uiteraard zonder namen en gegevens van de gedupeerden);
  4. De conclusie van antwoord: dit is het formeel juridische document waarin Allergan hun verweer (of verdediging) opschrijft. Dit sturen zij naar de Rechtbank en aan (de advocaat van) Bureau Clara Wichmann, als vertegenwoordiger voor alle gedupeerden;
  5. De rechtszitting: dit is het moment in de rechtszaal, waar beide partijen (BCW en Allergan) het woord zullen krijgen om hun punten te maken. Het plannen van een zittingsdatum duurt vaak enige tijd, omdat de Rechtbank veel andere zaken binnenkrijgt;
  6. Uitspraak: de Rechtbank heeft, na alle schriftelijke documenten en de verhalen bij de zitting goed te hebben overdacht, een besluit genomen. In de uitspraak staat dit besluit en alle overdenkingen die de Rechtbank hierin heeft gedaan.
Doe mee met de rechtszaak tegen Allergan.

Ben jij 1 van de 60.000? Dan hebben we je nu nodig.

Hoe meer vrouwen meedoen, hoe sterker we staan. Daarmee help je niet alleen jezelf maar ook de duizenden andere vrouwen met deze implantaten.

Check of jij Allergan implantaten hebt en doe mee. Dan strijden wij voor jouw schadevergoeding.

Heb je andere vragen? Bekijk de veelgestelde vragen pagina