Menu

Gezocht: tienduizenden vrouwen met ruwe siliconenimplantaten  

Deel
Deel
Deel
Deel

PERSBERICHT 

 

Gezocht: tienduizenden vrouwen met ruwe siliconenimplantaten  

  • 1 december: zitting over massaclaim Siliconenzaak.nl  

 

Amsterdam, 28 november 2023 –  ‘Gezocht: 120.000 ruwe siliconen borstimplantaten’. Met deze campagne is Bureau Clara Wichmann op zoek naar vrouwen die Biocell of Natrelle implantaten van Allergan dragen. Zeker 60.000 dragers zijn door deze producent tot op heden slecht geïnformeerd over de mogelijke risico’s van deze getextureerde siliconen. Vrouwen die klachten ondervinden van hun implantaten worden door de fabrikant in de steek gelaten.  

 

Bureau Clara Wichmann is voor alle dragers een rechtszaak gestart om voor hen schadevergoedingen te eisen en wil jonge vrouwen daarover informeren. Een deel van hen kampt wellicht al met gezondheidsklachten, zonder het verband met de borstimplantaten te leggen. Dit komt door een gebrek aan informatie over de tekortkomingen van deze implantaten. Jurist Linde Bryk van Bureau Clara Wichmann:  

“Sommige vrouwen ondervinden klachten, anderen niet. Hoe dan ook hebben alle dragers recht op goede informatie. Met deze rechtszaak willen wij het mogelijk maken dat zij ook een vergoeding ontvangen voor een gebrekkig product. Vrouwen moeten zelf  de keuze kunnen maken of zij hun implantaten al dan niet willen laten vervangen.” 

 

Gezocht: ruwe siliconen borstimplantaten 

Bureau Clara Wichmann spoort alle dragers van ruwe of getextureerde borstimplantaten aan om hun eigen merk en type siliconen te controleren via de website siliconenzaak.nl. Dat doet zij middels opvallende GEZOCHT-posters die worden verspreid in Amsterdam. Vrouwen met siliconenimplantaten hoeven zich geen zorgen te maken, omdat er geen acuut risico bestaat, benadrukken zowel Bureau Clara Wichmann als het Meldpunt Klachten Siliconen en de Borstkankervereniging.

“Vrouwen kunnen eerst het fabrikaat van hun eigen implantaten controleren op de productlijst en dan met de juiste informatie rustig hun eigen afwegingen maken”, legt Bryk uit. 

 

Siliconenzaak.nl 

Fabrikant Allergan reageerde afwijzend op voorstellen om de circa 60.000 Nederlandse dragers van ruwe Biocell of Natrelle implantaten te compenseren. Daarom begon Bureau Clara Wichmann in 2021 een collectieve rechtszaak:  

  • voor de kosten van een behandeling om de implantaten te laten verwijderen voor vrouwen die dat willen; 
  • voor de kosten van een (veilige) reconstructie van de borsten en 
  • voor het leed en de schade die de implantaten mogelijk hebben veroorzaakt.  

 

Klachten  

Sinds 2018 zijn de getextureerde borstimplantaten van Allergan niet meer op de Europese markt, mede vanwege het verband met BIA-ALCL, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Ruim 90 vrouwen kregen in Nederland deze ziekte. Verder kunnen ruwe siliconen een spectrum aan vage klachten veroorzaken, medisch bekend onder de verzamelnaam ASIA of BII (Breast Implant Illness), met hardnekkige verschijnselen als chronische vermoeidheid, slaapstoornissen, concentratiestoornissen en spier- en gewrichtspijn. Nu de implantaten niet meer op de markt zijn, worden nieuwe risico’s voorkomen, maar Allergan neemt geen verantwoordelijkheid ten aanzien van mensen die hun merk borstimplantaten al dragen.  

 

Geen klachten? 

De siliconenzaak is er ook voor dragers zonder klachten. Bryk:

“Je hoeft niet ziek te worden om deze producten niet langer in je lichaam te wensen. Je hebt ook zonder klachten recht op vervanging van deze implantaten.”

Ook vrouwen die de borstimplantaten op eigen initiatief lieten explanteren, kunnen zich aanmelden om alsnog schadevergoeding te eisen. 

 

Op siliconenzaak.nl staat de volledige lijst met implantaten van Allergan. In de lijst met meest gestelde vragen lees je over de verwachte juridische stappen in rechtszaak, reacties van Allergan en medische feiten. Ook vertelt een aantal vrouwen daar hun persoonlijke ervaringen met Biocell of Natrelleimplantaten van Allergan.  

 

De eerste inhoudelijke zittingsdag van de siliconenzaak is op 1 december bij de rechtbank Amsterdam. Eiser Bureau Clara Wichmann wordt in deze rechtszaak gesteund door SVS Meldpunt Klachten Siliconen en de Borstkankervereniging Nederland. 

EINDE PERSBERICHT 

Klik hier voor de GEZOCHT posters

In de media:

Doe mee met de rechtszaak tegen Allergan.

Ben jij 1 van de 60.000? Dan hebben we je nu nodig.

Hoe meer vrouwen meedoen, hoe sterker we staan. Daarmee help je niet alleen jezelf maar ook de duizenden andere vrouwen met deze implantaten.

Check of jij Allergan implantaten hebt en doe mee. Dan strijden wij voor jouw schadevergoeding.

Heb je andere vragen? Bekijk de veelgestelde vragen pagina