Menu

Nieuwsupdate: tussenvonnis siliconenzaak 1-mei

Deel
Deel
Deel
Deel

Op 1 mei 2024 heeft de rechtbank Amsterdam opnieuw een tussenvonnis gewezen in de Siliconenzaak. In dit nieuwsartikel geven we uitleg over dit tussenvonnis en worden de vervolgstappen kort toegelicht.    

Korte terugblik

Op 14 februari 2024 heeft de rechtbank Amsterdam besloten dat Bureau Clara Wichmann verder mag met de collectieve rechtszaak tegen Allergan. Daarover schreven we dit nieuwsbericht.
Bureau Clara Wichmann mag opkomen voor alle vrouwen die in Nederland Allergan implantaten hebben gekregen. Dat zijn er naar schatting 60.000. De vrouwen waarvoor Bureau Clara Wichmann in deze procedure opkomt, worden onderverdeeld in twee groepen:   

  • De eerste groep bestaat uit vrouwen die in Nederland implantaten hebben ontvangen die op of na 15 november 2016 in het verkeer zijn gebracht. Voor deze WAMCA-groep kan direct schadevergoeding worden gevorderd.   
  • De tweede groep bestaat uit vrouwen die in Nederland implantaten hebben ontvangen die vóór 15 november 2016 in het verkeer zijn gebracht. De procedure voor deze groep wordt geregeld door de WCAM.


Tussenvonnis 1 mei 2024

De rechtbank heeft in het tussenvonnis van 1 mei uitspraak gedaan over de zogeheten ‘opt-out fase’. In deze fase kunnen vrouwen bij de rechtbank aangeven dat ze niet vertegenwoordigd willen worden door Bureau Clara Wichmann. De opt-out regeling geldt alleen voor vrouwen die in de WAMCA-groep vallen en implantaten hebben ontvangen die op of na 15 november 2016 in het verkeer zijn gebracht. De opt-out periode loopt van 15 mei – 15 juli. Vrouwen kunnen gedurende deze twee maanden aangeven dat zij niet meer mee willen doen met de Siliconenzaak door een zogeheten ‘opt-out’ verklaring uit te brengen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn omdat ze geen behoefte hebben aan een schadevergoeding of omdat ze liever zelf een individuele rechtszaak tegen Allergan beginnen. Als je niet onder de WAMCA groep valt, hoef je niets te doen. 

Let op: de consequenties van het uitbrengen van een opt-out verklaring zijn groot. Je mag dan bijvoorbeeld ook niet meer meedoen aan een andere collectieve actie tegen Allergan op grond van dezelfde gebeurtenis(sen).  

Vrouwen die op 1 mei 2024 in het buitenland woonden en in de WAMCA-groep vallen en implantaten hebben ontvangen die op of na 15 november 2016 in het verkeer zijn gebracht, zullen een opt-in verklaring moeten uitbrengen.  

Vervolg

In het tussenvonnis heeft de rechtbank partijen verder een termijn tot 14 augustus 2024 gegeven voor het beproeven van een schikking. Na afloop van die termijn begint de inhoudelijke fase. Allergan wordt dan in staat gesteld een inhoudelijke conclusie van antwoord in te dienen.   

De rechtbank heeft voorlopig de week van 9 december 2024 gereserveerd voor een tweede zitting. 

Doe mee met de rechtszaak tegen Allergan.

Ben jij 1 van de 60.000? Dan hebben we je nu nodig.

Hoe meer vrouwen meedoen, hoe sterker we staan. Daarmee help je niet alleen jezelf maar ook de duizenden andere vrouwen met deze implantaten.

Check of jij Allergan implantaten hebt en doe mee. Dan strijden wij voor jouw schadevergoeding.

Heb je andere vragen? Bekijk de veelgestelde vragen pagina